torstai 7. tammikuuta 2016

Hinc robur et secritas

Eteläsakaran sisäänkäynti.
Petäjäveden vanhassa kirkossa on puuovi, jota katsellaan tänään vähän tarkemmin. Ristikirkkoon on alun perin tultu kahdesta ovesta, joista toinen sijaitsi läntisessä sakarassa (nykyinen pääovi tapulin suunnassa) ja toinen eteläisessä. Eteläisen sakaran alkuperäinen ovi on säilynyt, kun taas läntinen ovi on muutettu tapulin ja välikäytävän rakentamisen yhteydessä parioveksi. Ovet aukenivat sisäänpäin, mutta vuonna 1860 tehdyn päätöksen mukaan, ilmeisesti turvallisuussyistä, ne muutettiin ulospäin aukeaviksi.
Nykyinen sisäänkäynti lännestä, tapulin ja välikäytävän kautta.
Eteläsakaran ovi.
Tuolloin myös eteläsakaran ovi, joka vastaanotti venerannasta kirkolle saapuvat, käännettiin niin, että sen koristeltu ulkopinta jäi kirkkosalin puolelle. Oven rengaskuviot ja tekstit perustuvat vuoden 1761 setelirahan puristesinettikuvioihin.
Petäjäveden seurakunnan historiikissa J.N. Joutsela kirjoittaa (1928), että eteläinen ovi on "miesten puolinen kirkonovi", joka on tehty Ruotsin vallan aikana 1761 ja asetettu paikoilleen 16.10.1763. Oven vasemmanpuoleisessa rengaskuviossa on latinaa ja oikeanpuoleisessa ruotsia. Kun tässä postauksessa sivusin sitä, ettei aina voi etukäteen tietää kaikkea, käännyin toisen tekstin kanssa laitoksemme latinistin puoleen. Häneltä sain vinkin tutustua Reijo Pitkärannan opukseen Suomen kirkkojen latina - Piirtokirjoitukset kirkoissa, kellotapuleissa ja hautausmailla (2004), jossa on todella kattava luettelo Suomen kirkoissa olevista latinankielisistä teksteistä. 
Ja sieltähän se Petäjäveden kirkon oven tekstikin selvisi: Hinc robur et secritas = Tästä voima ja turva. Ympyrän sisälle kuvattu silmä, joka säteilee ympärilleen, kuvaa mm. hengellistä näkökykyä. Vanhan käsityksen mukaan silmä ei ollut vain näköaistimuksia vastaanottava elin, vaan se myös lähettää voimasäteitä. Kristillisessä symboliikassa kyseinen kuvio kuvaa Jumalan läsnäoloa kaikkialla. Mikäs sen osuvampi symboli kirkkoon.
 
Eipä ole aiemmin omassa työssä tullut näin erikoista ovea vastaan.

2 kommenttia:

  1. Komeat on ovet. Ja hauska, että saivat jatkaa käyttöä vaikka sitten nurinpäin:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paluumuuttajatar: Oven kääntäminen on ollut hyväksi kaiverrusten säilymisen kannalta. Ovat paremmin suojattuna sisä- kuin ulkopuolella. Kyseiselle sivulle porottaa nimittäin kesäisin aurinko.

      Poista