keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Kiitos Kuopio!

Kuopion kaupunki kunnioitti Riisan avajaisia sekä Ruotsin ja koko Skandinavian metropoliitta Cleopaksen vierailua tarjoamalla illallisen kaupungintalossa avajaisten päätteeksi. Illan isäntänä toimi Kuopion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markku Rossi.
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markku Rossi.
Sekä Markku Rossi että metropoliitta Cleopas korostivat puheissaan Suomen ortodoksisen kirkkomuseon merkitystä paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Kuopion kaupungin palvelualuejohtaja, Pekka Vähäkangas, tiivisti varmasti kaikkien ajatuksia Savon Sanomien artikkelissaan:

"(---) Riisa on moderni museo, jossa mittaamattoman arvokkaaseen kulttuuriperintöön kuuluvat museoesineet ovat esillä niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Museoammatillisesti korkeatasoisesta toiminnasta vastaa säätiö, jonka perustajajäseninä ovat muun muassa ortodoksinen kirkko ja Kuopion kaupunki.

Kuopiolle erikoismuseo on monesta syystä arvokas. Kaupungissa oli oma vahva ortodoksinen seurakunta jo Venäjän vallan aikana. Itsenäistymisen ensi vuosina moni ortodoksinen seurakunta ja kirkko menetti asemansa, mutta Kuopiossa toiminta jatkui katkeamatta.

Toisen maailmansodan aikana Kuopiosta tuli menetettyjen alueiden kirkkojen esineistön turvapaikka. Esineistö on nykyisen kirkkomuseon kokoelmien perusta. Kuopio liittyy siis alusta saakka olennaisesti kirkkomuseon syntyhistoriaan. Asiantuntijapiireissä museota pidetään yhtenä maailman parhaimmista ja edustavimmista ortodoksisista kirkkomuseoista.

(---) Kirkkomuseo ei ole tarkoitettu ainoastaan ortodokseille. Se on kiinnostava käyntikohde myös meille luterilaisille, muiden uskontojen edustajille ja uskonnottomille. Kirkkomuseossa vieraillessa on kuitenkin syytä muistaa, että esineistö on uskoville uskonnollisia esineitä, pyhän ja uskon välikappaleita. Kunnioittava asenne auttaa meitä kokemaan jotakin uskon mysteeristä, joka on säilyttänyt ulkoisessa olemuksessaan jotakin antiikin Rooman ajoilta saakka. Sen kokeminen kiehtoo ja rikastuttaa.

Ortodoksisella kirkkomuseolla on kasvattava tehtävä. Se kertoo kulttuurimme rikkaudesta, jossa kohtaavat eurooppalaisuuden itä ja länsi. Museo muistuttaa rauhan ja suvaitsevaisuuden merkityksestä hyvinvoinnille. Venäläiset ovat kaupunkimme suurin vähemmistö, ja monille heistä ortodoksinen usko on tärkeää. On tärkeää kunnioittaa ja vaalia rauhaa, eikä pitää sitä itsestään selvyytenä. Suvaitsevaa kunnioittamista tarvitsemme joka päivä."

Pienenä sivujuonteena mainittakoon, että Pekka Vähäkangas on myös Jyväskylän yliopiston kasvatteja. Hänen taidehistoriallinen väitöskirjansa valmistui otsikolla Taide alttarilla - Alttaritaulutraditio Suomessa 1918-1945. 2000-luvun luterilaista alttaritaidetta tutkiessa aion sivuta Vähäkankaan väitöskirjaa myös omassa gradussani. 
Puheiden jälkeen nautittiin illallista ja omasta puolestani tahdon kiittää kaupunkia tilaisuuden järjestämisestä. Enpä muista milloin olen viimeksi maistanut näin hyvin koottuja makuelämyksiä lautasellani. Olen kuullut, että ravintola-alan ihmiset vertaavat ruokaa silloin tällöin taiteeseen. Visuaalisesti ruoan esillepano on sitä useinkin, mutta tässä tapauksessa tuli todistettua, että makumatka voi olla samanlainen hyvänolon tunnelma kuin taiteesta nauttiminen. Makeat, suolaiset, happamat ja pehmeät maut täydensivät toisiaan. Rouskuvat ja suussa sulavat elementit pitivät jokaisen annoksen monipuolisena.
Pikkelöityä parsaa ja vuohenjuustoa.
Paahdettua lohta, sitruunarisottoa ja tilli-fenkolikastiketta.
Porkkanakakkua ja vaniljasmetanaa.
Vasemmalta oikealle: Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiön puheenjohtaja Risto Ruohonen, Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Kreikan suurlähettiläs Dimitrios Karabalis ja illan isäntä, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markku Rossi.
Kiitos Kuopion kaupungille ja ennen kaikkea Riisalle upeasta avajaispäivästä!

2 kommenttia:

  1. Oi mitkä päivälliset ja missä seurassa ja mikä lukaali. Mahtavaa kerta kaikkiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Donna: Kuopion kaupungintalo on kaunis! Jyväskylän kaupungintalossa en ole vieläkään käynyt sisällä, vaikka täällä on asuttu jo viitisen vuotta. :P

      Poista