keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Capitoliumin museot

Capitolium on korkein Rooman seitsemästä kukkulasta. Keskiajalla Capitolium oli Rooman siviilihallinnon keskus ja 1500-luvulla paikka koki perusteellisen muutoksen, kun Michelangelo suunnitteli Piazza del Campidoglion (ja sen geometrisen kiveyksen) ja sitä ympäröivät palatsit Palazzo dei Conservatorin, Palazzo Senatorion ja Palazzo Nuovon. Nykyään nämä yhdessä muodostavat Capitoliumin museot. Piazzan keskellä on kopio antiikkisesta Marcus Aureliuksen ratsastajapatsaasta ja alkuperäinen on sijoitettu sisälle museoon.
Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas, 161-180 jKr., pronssia, 424 cm.
Capitoliumilla on renessanssista saakka ollut antiikin veistoskokoelma. Ensimmäisen pronssiveistosten ryhmän lahjoitti kaupungille paavi Sixtus IV vuonna 1471. Paavi Pius V lahjoitti lisää patsaita 1566. Vuonna 1734 paavi Klemens XII Corsini antoi käskyn tehdä rakennuksesta suurelle yleisölle avoin museo. 
Marmorinen Amazonin pää. Kopio 400-luvun eKr. mallista.
Sisäpihalla sijaitseva Marforion marmoriveistos. 242cm, 90-100-luvulta jKr. Se otettiin osaksi suihkulähdettä vuonna 1592 Giacomo della Portan suunnitelman perusteella.
Konstantinus Suuren pronssinen pää ja vasen käsi. Pää: 177 cm, käsi: 150 cm, 300-luvulta jKr.
Eros virittää joustaan. Marmoria, 123 cm. Alunperin Villa d'Estestä.
Oresteksen ja Ifigeneian mosaiikki, 100-200-luvulta jKr. Terrakottapohjainen ja ollut alunperin osa lattiamosaiikkia. Äärettömän pikkutarkkaa työtä, jonka sotkee kauempaa katsottuna maalaukseen.
Veistoksista pitäville Capitoliumin museot ovat käymisen arvoinen kohde. Huoneet ja käytävät ovat täynnä kauniita veistoksia ja niiden osia. Kokonaisuuteen kuuluu myös muun muassa maalauksia, mosaiikkeja ja kuvakudoksia. Osa huoneista itsessään ovat jo upeaa katseltavaa runsaine koristeluineen. Kävijöitä oli maltillisesti ja kiertely oli tämän vuoksi erittäin mukavaa.
Discobolus. Kiertynyt vartalo oli osa kreikkalaista kiekonheittäjäveistosta. 1700-luvulla kuvanveistäjä Pierre-Etienne Monnot teki hahmoon lisäyksiä, jolloin siitä tuli haavoittunut soturi. Alkuperäinen torso on 90-luvulta jKr., 148 cm.
Arkaainen hymy.
Marsin (Pyrrhus) marmoriveistos, 90-luvulta jKr., 360 cm.
Kyyhkysten sali.
Lucius Junius Brutuksen pronssimuotokuva. 300-200-luvulta eKr., 69 cm. Brutus oli toinen Rooman ensimmäisistä konsuleista vuonna 509 eKr. Brutus syrjäytti Rooman viimeisen kuninkaan Lucius Tarquinius Superbuksen ja perusti Rooman tasavallan. Silmät on luotu hämmästyttävän upeasti.
Pronssinen Capitoliumin naarassusi. Pitkään ajoitettu etruskityöksi 400-luvulle eKr. mutta saattaa olla keskiaikainen kopio 1200-luvulta. Antonio Pollaiolon Romulus ja Remus lisätty veistokseen 1400-luvulla.

6 kommenttia:

  1. Huh, on teillä ollut ohjelmaa Rooman reissulla! Tuon kaiken jälkeen voisi itsellä ainakin olla sellainen olo, että miten tämän kaiken runsauden sisälleen säilöö :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Intianminttu: Ohjelmaa on tosiaan ollut ja varsinkin niitä kirkkoja kierreltiin tiuhaan tahtiin, muutama oli ylitse muiden. Jo pelkkä kuvien lataaminen koneelle ja kuvien järjestäminen on vienyt aikansa, mutta pikkuhiljaa (esim. näitä postauksia kirjoittaessa) saa ajatuksiaan ja tunteitaan jäsenneltyä. :)

      Poista
  2. Capitoliumin museoissa on mun mielestä jotenkin tosi leppoisa ja rauhoittava tunnelma - hämmentävän vähän turisteja, ainakin aina silloin kun olen itse siellä käynyt :D Itse unohdun helposti ihailemaan patsaita pitkäksikin aikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanna: Se on totta että turistien määrä vaikuttaa moneen kokemukseen. Todella kauniita patsaita oli paljon, vaikka paljon oli myös päitä jotka eivät sanoneet mitään. Yksi kuuluisimmista, kuten Kuoleva gallialainen oli juuri kuvauksen kohteena. Huoneessa oli valot, kamerat, jalustat ja taustakankaat.

      Poista
  3. Minua kiinnostaisi tietää miten Lucius Junius Brutuksen muotokuvassa on saatu silmät pysymään tuollaisina. Onko silmissä käytetty kahta eri kivilajia vai ovatko silmät maalatut? Mikäli silmät ovat maalatut niin ne eivät varmaankaan ole alkuperäisissä maaleissaan. Käsittääkseni monet roomalaisten valmistamista patsaista olivatkin alunperin maalattuja, mutta ajan myötä maali rapisi pois ja kuva puhtaan marmorin hohtoisista patsaista syntyi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eino: Silmissä on jotain kahta eri kivilajia, mutta sen suuremmin en osaa sanoa että mitä. Katse on kyllä todella pysäyttävä. Valkoiset marmoripatsaat ovat tosiaan olleet alun perin maalattuja, mutta uskon kyseisen muotokuvan olleen aina tuon näköinen.

      Poista