tiistai 20. syyskuuta 2011

Syksyn opintokatsaus

 
Opintojen pariin on jälleen palattu. Uutena taidehistorian ja museologian rinnalle ovat tulleet etnologia ja italia. Italia lähinnä harrastusmielessä, mutta eihän kielistä koskaan haittaakaan ole.

Syksyn kurssilistaan kuuluu siis italian ja etnologian peruskurssien lisäksi muun muassa kulttuurin ja taiteen välittymistä, lastenkulttuuria, kanditutkielman aloittaminen sekä inventointikurssi.


Inventointikurssista hieman enemmän. Viiteen opintopisteeseen kuuluu luentojen ja harjoitustehtävien lisäksi yksi kuuden tunnin mittainen demopäivä, jolloin pienryhmissä pääsemme tekemään inventointia. Inventoitavana on Taulumäen kirkon esineistö täällä Jyväskylässä.


Minun ryhmäni demopäivä oli tänään ja täytyy sanoa, että aika hurahti nopeasti. Ne, joille sana inventointi, ei paljasta juuri mitään voin kertoa, että tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon tietoa yhdestä esineestä. Minun ja parini inventointi rajoittui alttari- ja kuorialueelle, kun toinen pari inventoi kirkkosalia.


Aloitimme kulkuerististä ja siirryimme kuorituolien kautta alttaripöytään ja polvistumispenkkiin. Näiden lisäksi ehdimme inventoida mm. seinävalaisimet, kolehtihaavit, kastemaljapöydän ja -jalustan, alttarikaiteen, messinkiset maapallokoristeet, toisen alttaritauluista sekä alttarilla olevat Aalto-maljakon ja Veikko Hirvimäen Krusifiksi-veistoksen.


Minä mittaisin samalla kun parini kirjasi tietoja tietokantaan. Tallennettavia tietoja olivat mm. korkeus, leveys, syvyys, materiaali, kunto, väri, leimat/merkinnät ja esineen kuvaus. Jokaiselle esineelle annettiin oma numeronsa ja esineet kuvattiin.


Inventoinnin lomassa saimme kuulla myös livemusiikkia, sillä paikalle saapui miesviisikko harjoittelemaan lauluaan. Täytyy sanoa, että ihmisääni on parhaimmillaan ilman taustasoittimia silloin, kun ääntä osaa käyttää monipuolisesti.

Luennoilla istumisen lisäksi on virkistävää päästä välilä "kentälle".
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti