perjantai 7. tammikuuta 2011

Flaamit ja flanderit

 
Flaamilaiset mestarit Antwerpenistä -näyttelyn innoittamana aloin tutkia alankomaalaista taidetta hieman enemmän. Sitten muistin kuinka taidehistorian kurssilla menin aivan sekaisin: flaamit, flanderit, Hollanti, Belgia, Rubens, Rembrandt? Illalla en saant unta, joten päätin selvittää itselleni kuinka saan erotettua flaamit ja flanderit toisistaan.

Ennen Alankomaat oli jaettu pohjoiseen ja eteläiseen Alankomaihin. Ja tämä tuotti minulle vaikeuksia vetää rajoja Belgian, Hollannin ja Luxemburgin kesken. Nämä maat kun muutenkin ovat menneet minulta sekaisin.

Flaamilainen taide (etelä):


Alankomaiden alueella 1300-luvulta 1700-luvulle harjoitettu taide. Alue käsitti suurin piirtein nykyisen Belgian ja Luxemburgin, jonka vauraat kaupungit Brugge, Gent ja Antwerpen nousivat jo varhain Länsi-Euroopan johtaviksi kauppakeskuksiksi. Flaamilainen taide oli pääosin katolisen kirkon ja hovin taidetta, toisin kuin porvarien hallitsemassa itsenäisessä Hollannissa.

Flanderilainen (hollantilainen) taide (pohjoinen):


Hollannin taide alkoi itsenäistyä ja kehittyä omaan suuntaansa 1500-luvulla. Sitä ennen Alankomaiden pohjoisten maakuntien (joista tärkein,Hollanti,antoi nimensä koko maalle) taiteilijat olivat riippuvaisia eteläisen Alankomaiden (nyk. Belgian) tärkeintä maakuntaa hallinneiden Burgundin herttuoiden tilauksista ja mieltymyksistä. Vuonna 1648 Espanjan vallasta itsenäistyneen Hollannin tärkeitä keskuksia olivat Amsterdam, Haarlem, Utrecht ja Leiden. Pohjoisten maakuntien kääntyminen protestanttiseen uskoon loi juovan flaamilaisen ja hollantilaisen (flanderin) kulttuurin välille.

Reformoidun kirkon ja suhteellisen vapaan uskonharjoituksen valtaanpääsyä Hollannissa seurasi taiteen alalla vapautuminen kirkosta, vieläpä koko kirkkotaiteen päättyminen, koska kalvinismi, toisin kuin katolisuus (flaamit), ei suosinut taidetta. Kirkollisten ja maallisten ruhtinaiden sijalle astuu taiteen tilaajana kaupunkien vaurastunut porvaristo.

Flaamilaisia taiteilijoita:

- Jan van Eyck













- Quinten Massys













- Jan Gossaert Mabuse













- Pieter Paul Rubens













- Pieter Brueghel III











- Adriaen Brouwer










- Anton van Dyck














Flanderilaisia taiteilijoita:

- Jacob van Ruisdael











- Adriaen van Ostade











- Jan Vermeer van Delft













- Willem Claesz Heda










- Rembrandt van Rijn











- Frans Hals













- Jan van Goyen










Yhteenveto:

Flaamit = etelä, Belgia, katolinen usko, Rubens
Flanderit = pohjoinen, Hollanti, protestanttinen usko, Rembrandt
 

6 kommenttia:

  1. Kiitos tästä! Selvensi paljon ainakin minulle. Kävimme viime keväänä mieheni kanssa Amsterdamissa, jossa nautimme tavattomasti flanderilaisten taiteilijoiden töiden näkemisestä "livenä". Olin jo Susan Vermeerin ja Tracy Chevalierin kirjojen ansiosta ollut viehtynyt Jan Vermeerin töistä ja voit arvata, kuinka hienoa oli nähdä niitä Rijksmuseumissa. Kävimme myös Rembrandtin kotimuseossa. Belgialainen taide on ollut vieraampaa, mutta tuttuja on heidänkin töissään.

    VastaaPoista
  2. lumiomena: Nyt muistan varmasti itsekin paremmin eroavaisuudet, kun olen kirjoittanut ne ylös.
    Voi että, minustakin olisi joskus ihanaa käydä juuri noissa mainitsemissasi museoissa. Chevalierin Tyttö ja helmikorvakoru on tuttu, mutta tuo Susan Vermeer (vai onko nimi Vreeland, jos kyseessä on Sininen neito kirja..?) on lukematta.

    VastaaPoista
  3. Voi että toi sun opiskelu vaikuttaa mielenkiintoiselta! Mäkin voisin taas kohta jäädä vuorotteluvapaalle...mitähän sitä nyt alkais... jotain taiteisiin liittyvää.

    Olet onnen tyttö, kun pääsit opiskelemaan tuonne, vaikka koulumaailma jää kaipaamaan.Sä sopisit niin opeksikin!

    VastaaPoista
  4. tuike: Tunnen kyllä olevani ihan oikealla alalla. Tykkään tutkia asioita, varsinkin sellaisia jotka askarruttavat,vaikkei tutkiminen johonkin kurssiin kuuluisikaan. Uteliaisuus kai on valttia.
    No niin! Siitä vain suunnittelemaan taidejuttuja ;)
    En ole kokonaan haudannut vielä opettaja-juttujakaan. Voisin joskus ehkä opettaa taidehistoriaa :)

    VastaaPoista
  5. Luen taidehistorian tenttiin (Avoin). Kiitos tästä selvennyksestä!

    VastaaPoista
  6. Anonyymi: Mukavaa että selvityksestä on iloa muillekin. Itsekin sain lisäymmärrystä tästä tekstistä silloiseen taidehissan tenttiini. :)
    Onnea tenttiin!

    VastaaPoista